·
Biyolojik etkenlere maruziyetin olabileceği
işler listesi
·
Gıda üretilen fabrikalarda çalışma.
·
Tarımda çalışma.
·
Hayvanlarla ve/veya hayvan kaynaklı ürünlerle çalışma.
·
Sağlık hizmetlerinin verildiği yerlerde, karantina dahil
morglarda çalışma.
·
Mikrobiyolojik teşhis laboratuarları dışındaki kliniklerde,
veterinerlik ve teşhis laboratuvarlarındaki çalışma.
·
Atıkları yok eden fabrikalarda çalışma.
·
Kanalizasyon, arıtma tesislerindeki çalışma.
·
Enfeksiyon zinciri
·
Enfeksiyon Etkeni:
patojenite- virülans
·
Bulaşma Yolları: Temas,
ortak kullanılan cansız maddeler, hava ve vektörler.
·
Duyarlı Kişi (Konakçı)
·
Çevre etmeni: Isı değişiklikleri, nem,
radyasyon, hava basıncı, hava akımının hızı, kimyasal maddeler, gazlar ve
toksinler.
·
Zoonoz;doğal koşullarda insanların ve hayvanların birbirine
bulaşan hastalığıdır.( WHO tanımı)
·
Biyolojik etkenler, enfeksiyon risk düzeyine
göre 4 risk grubunda sınıflandırılır
·
Grup 1 biyolojik etkenler: İnsanda
hastalığa yol açma ihtimali bulunmayan biyolojik etkenler.
·
Grup 2 biyolojik etkenler: İnsanda
hastalığa neden olabilen, çalışanlara zarar verebilecek, ancak topluma yayılma
olasılığı olmayan, genellikle etkili korunma veya tedavi imkanı bulunan
biyolojik etkenler.
·
Grup 3 biyolojik etkenler: İnsanda ağır
hastalıklara neden olan, çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan, topluma
yayılma riski bulunabilen ancak genellikle etkili korunma veya tedavi imkanı
olan biyolojik etkenler.
·
Grup 4 biyolojik etkenler: İnsanda ağır
hastalıklara neden olan, çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan, topluma
yayılma riski yüksek olan ancak etkili korunma ve tedavi yöntemi bulunmayan
biyolojik etkenler.
·
Biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan herhangi bir
çalışmada, işçinin sağlık ve güvenliğine yönelik herhangi bir riski
değerlendirmek ve alınması gereken önlemleri belirlemek için, işçinin maruziyetinin
türü, düzeyi ve süresi belirlenir.
·
Sağlık gözetiminin yapıldığı bu durumlarda, kişisel tıbbi
kayıtlar, maruziyetin son bulmasından sonra en az 10 yıl süre ile
saklanır.
·
İşverenler, Grup 3 ve/veya Grup 4 biyolojik etkenlere maruz
kalan işçilerin listesini, yapılan işin türünü, mümkünse hangi biyolojik etkene
maruz kaldıklarını ve maruziyetler, kazalar ve olaylarla ilgili kayıtları,
uygun bir şekilde tutulur. Bu liste ve
kayıtlar maruziyet sona erdikten sonra en az 20 yıl saklanır.
·
Kalıcı veya gizli enfeksiyona neden olduğu bilinen biyolojik
etkenlere maruziyette.
·
Eldeki bilgi ve verilere göre, seneler sonra hastalığın ortaya
çıkmasına kadar teşhis edilemeyen enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere
maruziyette.
·
Hastalığın gelişmesinden önce uzun kuluçka dönemi olan
enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette.
·
Tedaviye rağmen uzun süreler sonra nükseden hastalıklara yol
açan enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette.
·
Uzun süreli ciddi arıza bırakabilen enfeksiyonlara sebep olan
biyolojik etkenlere maruziyette kişisel tıbbi kayıtlar bilinen son maruziyetten
itibaren 40 yıl süre ile saklanır.
ü
İşverenler Grup 2, Grup 3 ve Grup 4 biyolojik etkenlerin ilk kez
kullanımında, işin başlamasından en az 30 gün önce Bakanlığa bildirimde
bulunmakla yükümlüdürler
ü
Bakanlığa yapılan bildirimler;
·
İşyerinin unvan ve adresini,
·
İşyerinde sağlık ve
güvenlikten sorumlu kişilerin adı, soyadı, unvanı ve bu konudaki yeterliliğini,
·
Risk değerlendirmesinin
sonucunu,
·
Biyolojik etken
türlerini,
·
Öngörülen korunma ve
önleme tedbirlerini içerir.
0 yorum:
Yorum Gönder